Energiatakarékosság

Az energiatakarékosság és az energiahatékonyság a mai világban divatos kifejezések, de mitől is lesz valami energiatakarékos? Azzal hogy kicseréljük az ablakunkat és felragasztunk a falra valamekkora hőszigetelést, még koránt sem biztos hogy elérjük a kívánt célt. Mit tehetünk hát? Legfőképp azt, hogy szakembertől kérünk véleményt, hiszen minden épületnek vannak sajátságos adottságai. Ezeket az adottságokat pedig illik figyelembe kell venni az anyagok minőségének és méretezésének kiválasztásakor. Ez nem feltétlenül jelenti hogy magas ár értékű terméket szükséges beépíteni, meg kell keresni azt az optimumot ami az adott épületbe megfelelő eredményt hoz.

Az épületenergetikai követelmények egyre szigorodnak, a 1246/2013 számú Kormány Rendelet 2015 január 1-től jelentősen megemeli a jelenleg érvényben levő elvárásokat a nyílászárókkal kapcsolatban is, ez konkrétan azt jelenti, hogy a ma még érvényben lévő Uw=1,6 W/m2K értéket (teljes nyílászáróra értelmezett hőátbocsátási tényező) Uw=1,15 W/m2K értékre csökkenti.

A Kömmerling alapanyagra épített termékkör és annak üvegezési lehetőségei nagy választási lehetőséget kínálnak az elérni kívánt cél érdekében. Akár már a 70 mm-es rendszerek is megfelelő választást nyújtanak a 3 rétegű Ug=0,6W/m2K üvegezéssel. De itt álljunk meg egy pillanatra, az már jó ha 3 rétegű? Nem feltétlenül. Azt is vizsgálni kell, hogy az üveg szerkezete milyen, mi a teljes szélessége, hiszen vannak a piacon már 36 mm-es 3 rétegű üvegek is, amik nem tudják ugyanezt az értéket. A 70-es rendszereinkbe 40 mm teljes üvegszerkezet kerül, így az üveglapok közti légrés nagyobb, tehát több argon gázt tud fogadni és ezáltal biztosítható az érték. Érdemes adatokat kérni a termékekről az Uw értékekre. Ez az érték a Kömmerling 70 mm-es rendszerére vonatkozóan a referencia méretben (123 x 148 cm) Uw=1,0 W/m2K, tehát a szigorodó előírásoknak is megfelel.

A Kömerling 88plus rendszer ezen a területen magáért beszél, hiszen már a tok-szárny kapcsolat is azt tudja biztosítani amit egy átlagos 2 rétegű üveg. Ebbe a rendszerbe 44 mm-es üveg kerül, ami a műanyag távtartónak köszönhetően az Ug=0,5 W/m2K értéket képviseli. Nagy előnye a távtartó, hiszen az alumínium helyett a műanyag rosszabb hővezető, ez annyit tesz hogy az üvegszerkezet peremén jelentkező vonal-menti hőhidasságot is képesek vagyunk csökkenteni. Miért jó ez? Biztosan mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy párás helységben az üveg aljánál páralecsapódás jelenik meg. Ebben a 88 mm-es rendszerben a referencia méretre vonatkozó eredő értékünk Uw=0,86 W/m2K!

A referencia méretre vonatkozó táblázatos Uw értékeket itt tekintheti meg kattintással. Ez a táblázat összefoglalja a különböző profilok és üvegezések kombinációjával elérhető eredő hőátbocsátási tényezőket.

Rengeteg érv közül néhányat emeltünk csak ki, de nem beszéltünk még a beépítésről. A beépítési csomópontok a legjobb paraméterekkel rendelkező termék eredményeit is le tudják rontani. A szerelési hézagok szakszerű méretezése, az ott felhasznált anyagok és technológia nagymértékben meghatározza komfortérzetünket. Köztudott tény, a PUR hab önmagában nem vízzáró, tehát ha nedvességet vesz fel, akkor az egyenes arányban rontja a hőszigetelő képességét. Mit jelent ez a gyakorlatban, hogyan kell beépíteni szakszerűen magas követelményeknek megfelelően? A szerelési hézagot mindkét oldalon le kell zárni páraáteresztő de vízzáró szalaggal, ami kifele a falazatból a szerelési hézagba kerülő párának nem áll utjában, annak kiszellőzése biztosítható, de a szerelési hézagba sem a lakótér, sem pedig a kültér felől nedvesség nem tud behatolni. Ezeknek a szalagoknak a másodlagos nagy előnye, hogy a szerelési hézagokat szakszerű kivitelezés mellett képesek légtömören lezárni, ami az alacsony energia felhasználású házak alapkövetelménye.

Mire szükséges még figyelni? Árnyékolás a benapozottság ellen nyári időszakban. Olvassuk-halljuk a hírekben hogy a meleg nyári napokon rengeteg energiát fogyasztunk a klimatizálás miatt. Ebben lehet segítség az árnyékolás, ami akadályozza az épület felmelegedését, és csökkentheti a klimatizálással járó energiaköltségeket.

Ugyancsak fontos tényező a szakembertől elvárható gondolkodásmód egy új épület nyílászáró méretezésénél. Ha a csatlakozási csomópontokat okosan alakítjuk ki, akkor elkerülhetőek a küszöbök alatt illetve betonpillérek és áthidalok környékén keletkező hőhidak. Ezek azok a pontok, amire rendszeresen nem gondolnak a kivitelezők, ami nem látszik, hiszen eltakarásra kerül, nem fókuszálnak elég figyelmet arra hogy hagyjanak helyet a hőszigetelésnek. Termékeink rendszer kiegészítői számos méretezett toktoldóval kínálnak erre megoldást. Fontosnak tartom kiemelni a küszöbök alatti csomópontot, ami minden épületben megtalálható, de rendszeres hiba helye. A belső fűtött aljzat és a külső fűtetlen betonlemez dilatációs és hőhídmegszakításos elválasztására a szerelő betonlemezig javasolni szoktuk toktoldó elhelyezését, ami mellékesen segíti a küszöb statikai merevségét is.

Cégünk igyekszik felmérni minden ügyfél lehetőségét, igényeit, és az épület adottságaihoz igazítani az ajánlott  termékkört. Ezt úgy tesszük, hogy kérdezünk, beszélgetünk, lehetőség szerint megismerjük a helyszínt és csak utána számolunk. Vannak alkalmak amikor ésszerű ár/érték arányban muszáj kompromisszumot kötni, de hiszünk abban hogy a tudatos döntések azok amik közép és hosszú távon igazán kifizetődő megoldást jelenthetnek mindenkinek.

Tisztelt Ügyfelünk!

Tekintettel a COVID-19 koronavírussal kapcsolatban kialakult helyzetre, cégünk úgy döntött, hogy 2020.03.18-tól határozatlan ideig a személyes ügyfélfogadást felfüggeszti. Telefonon és elektronikus úton továbbra is állunk ügyfeleink rendelkezésére.
Megértésüket köszönjük.
Mindenki vigyázzon magára és a másikra!
#maradjotthon

A Thermowin csapata.